Over ons

Een collectief bewustzijn voor kinderleed, dat is waar wij voor staan en gaan.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 180 duizend kinderen mishandeld of misbruikt. Elke week overlijdt in Nederland een kind aan de gevolgen van mishandeling. Sommige kinderen moeten 125 dagen wachten op hulp. Stichting 5 Speciale Minuten baseert zich op gegevens van onder meer het ministerie van Justitie en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. 

De Stichting 5 Speciale Minuten is ontstaan vanuit het succes van de column 5 Speciale Minuten. De column riep op tot een collectief bewustzijn voor kinderleed.

De column heeft steeds meer mensen doen beseffen dat deze haast vergeten groep kinderen in de eigen straat, dorp of stad leven.

Steeds meer mensen waren het erover eens dat er iets moest gebeuren. Om niet alleen kinderen te beschermen, maar ook kinderleed (hoger) op de politieke agenda te krijgen.  

En het werkt!  

De stichting schudt wakker, charmant. 

Oprichtster Mary-Rose Kolkman blies op 1 oktober 2014 de stichting het leven in. Ze bedacht een unieke verschijning: de kledingdracht van alle vrijwilligers werden tijdens de campagnedagen 200 jaar teruggebracht, om daarmee aan te geven dat er in 200 jaar zo weinig veranderd is. 

En met succes! Deze unieke verschijning heeft een charmante pulltechniek die herkend en geprezen wordt. 

Sinds het tot stand komen van de stichting hebben diverse vrijwilligers en donateurs voor, tijdens en na campagnedagen bijgedragen. 

Daarnaast helpt de stichting kinderen die het slachtoffer zijn geweest van lichamelijk, geestelijk, seksueel en/of emotioneel geweld. We luisteren naar hun unieke wensen die hen helpen te helen én proberen deze waar te maken, wanneer zij daarmee bij geen enkele andere instantie terecht kunnen.